compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Ötlet
  4. A kertből az asztalra
  5. A mi cukormentes áfonyatorta-receptünk

Cukormentes áfonyatorta nyárra

Földieper, málna, cseresznye, és végül, de nem utolsósorban áfonya – közeleg a bogyós gyümölcsök szüretének ideje, a gyümölcs pedig arra vár, hogy készüljön belőle valami. Itt találhat egy receptet az áfonyájához, egy 100%-ban cukormentes áfonyatorta receptjét.

Cukormentes áfonyatorta

Hozzávalók

A tésztához

  • 400 g áfonya
  • 3 érett banán
  • 4 evőkanál juharszirup (vagy méz, ha azt jobban kedveli)
  • 3 evőkanál repceolaj
  • 3 nagy tojás
  • 200 ml tej
  • 150 g őrölt mandula
  • 170 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 60 g zab
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • Fél üveg vajas vanília-esszencia

A tetejére

  • 100 g zab
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 3 evőkanál repceolaj
  • 100 g áfonya
compo image

Cukormentes áfonyatorta

Elkészítés

Először alaposan törje össze a banánokat egy villával, majd keverje a masszához a juharszirupot, a repceolajat, a tojásokat, a tejet és a vanília-esszenciát egy tálban. Ezt követően keverje össze a száraz hozzávalókat is egy másik tálban, majd keverje az egészet a banános masszához. Végül óvatosan forgassa bele az áfonyát is a tésztába. Egy nyitható tortaforma alját bélelje ki sütőpapírral, az oldalát pedig gondosan kenje ki vajjal vagy margarinnal. Majd öntse a tésztát a tortaformába, és simítsa azt el.

A tetejére kerülő massza elkészítéséhet keverje el a zabot és a juharszirupot a repceolajjal egy tálban addig, amíg ragacsos keveréket nem kap. Terítse ezt el a tésztán, majd szórja a maradék áfonyát a tetejére díszítésnek. Helyezze a tésztát sütőlapon a legalsó pozícióban a sütőbe, 40 percig süsse 200 °C-on (alsó és felső sütéssel). Mivel a juharszirup miatt a zab karamellizálódik a sütő melegében, a zab egy idő után megbarnulhat. De ez semmit sem fog az íznek ártani.

Már a forró torta puszta látványától is összefut a nyál az ember szájában, de egy kicsit még türtőztesse magát. Mint sok más sütemény, ami a gyümölcs cukortartalmára épít, az áfonyatorta sem adja ki a teljes ízét egészen másnapig. A torta csak azt követően lesz lágy és gyümölcsösen édes, hogy a banán és a bogyós gyümölcs leve átjárja a többi hozzávalót is. Éppen ezért jobb, ha hagyjuk a tortát egy napig állni sütés után, frissentartó fóliával letakarva.

Bogyós gyümölcs különszám: Minden, amit a bogyós gyümölcsökről tudni kell

Itt megtudhat mindent a legnépszerűbb bogyós gyümölcsökről, és hogy hogyan érdemes termeszteni és gondozni ezeket a gyümölcshozókat.

további információ

megosztás