Gyakori keresési kifejezések
A bogyós gyümölcsök nem csak ízletesek, valódi szupergyümölcsök: rengeteg vitamint tartalmaznak, erősítik az immunrendszert, még gyulladásgátló hatással is bírhatnak. Nem meglepő, hogy a nyári szüretük a kertészeti év fénypontja. Itt többet is megtudhat a bogyós gyümölcsök három típusáról, és hogy gondozásuk során mit érdemes észben tartani.
Édes
Több, mint 1000 fajtájával a földieper sokszínű alakban, színben, méretben, ízben, szedési időben és minden egyébben is. A földieper tökéletes gyümölcs az édesszájúak számára: Mivel víztartalma 90% felett van, a gyümölcs nagyon kevés kalóriát tartalmaz és egészséges – sok benne a C vitamin, a folsav, a vas és a kalcium. Botanikus szempontból a földieper nem számít bogyós gyümölcsnek, sokkal inkább álterméses – a földieper valódi gyümölcse az eper felületén található sárga mag.
A virágzási és az érési időtől függően, különbséget teszünk nagyon korai és nagyon kései fajták között. Földieper termesztésekor fontos különbséget tennünk az egyszer és a kétszer termő fajták között. Az egyszer termő fajták közé sorolható a „Bogota”, az „Elvira” és a „Havelland”, melyek csak egyszer virágoznak, tavasszal. Míg a kétszer, vagy többször termő fajták, pl. a „Machern” és az „Ostara” a hosszúra nyúlt nyári napokon is virágba borulnak. Ha hosszabb időn keresztül szeretne földiepret szedni, érdemes több fajtát is ültetnie. A következő szabály igaz: minél korábban ültet, annál jobbak a gyümölcsök. A következő év virágai augusztus és október között alakulnak ki. Ha később ültet, szegényebb lesz a termés. A legjobb 30 cm távolságot tartani a növények között.
Savanyú
A ribiszke a ribiszkefélék családjába tartozik, és kifejezetten ellenálló növény. A világospiros gyümölcs savanyú, de lekvárként vagy süteményben nagyon ízletes. Ezenkívül C vitaminban is gazdag. A feketeribizli még egészségesebb és sokkal aromadúsabb. Növeli a véredények átjárhatóságát, így segít megelőzni a szívinfarktust. Vannak színtelen, édes fajták is, mint a „Primus” vagy a „White Versailles”, azoknak a bogyóimádóknak, akik nyersen szeretik a gyümölcsöt fogyasztani.
A ribiszke nem támaszt nagy igényt a helyével kapcsolatban, jól elél az árnyékos és a félárnyékos helyeken is. A gyümölcs azonban akkor hozza ki teljes aromáját, ha a napon érlelődhet, és legalább két eltérő fajtát ültetünk egymás mellé.
Friss
A málna két csoportra oszlik: nyári és őszi málnára.
Az őszi málna előnye, hogy olyan későn érik be, hogy nem kell aggódnia a málnabogarak miatt. Másrészt viszont a nyári málna nagyobb hozamú, gyümölcse jobb minőségű.
Mivel a málnabokor akár kétméteresre is megnő, jó ötlet rácsozatot állítani az ágyásba, hogy felfuthasson rá. Az egyes növényeket a rács mentén, egymástól félméteres távolságban ültesse el. A málna ültetéséhez a legjobb idő október eleje. A málna a napot részesíti előnyben, de félárnyékos helyen is jól érzi magát. Fontos, hogy a széltől védjük. A növénynek tápanyagban gazdag, laza talaj kell, az átnedvesedést a málna nem viseli el.
Gyümölcsös
A vadszeder (angol nevén blackberry) nevét az indáit borító tüskékről kapta, melyek a kúszásban segítik. Tradicionális angol neve a „bramble”. A „blackberry” név az óangol „blæc-berie” szóból ered.
A vadszeder leginkább a napos helyeket szereti – indái miatt egy délre néző fal ideális hely a növény számára. A vadszeder kordonra futtatása is egy lehetőség. A cserépben lévő mélységüknél 5 centiméterrel mélyebbre ültesse a növényt, hogy elősegítse az új vesszők képződését. Ezt követően a már meglévő vesszőket vágja vissza nagyjából 30 cm hosszúra. A talajnak humuszban gazdagnak, jól áteresztőnek és nem túl világosnak kell lennie. Előnyös a nem túl meszes, 5,5 és 6,5 közötti pH-értékkel rendelkező talaj.
A vadszeder kétnyári növény. Ez azt jelenti, hogy az első évben új vesszőket hoz, majd a második év során abból növeszt oldalhajtásokat. Ha elég új hajtást hozott, akkor a május vége és június eleje közötti időszakban lehet megmetszeni. Növényenként legalább hat fiatal vesszőt hagyjon meg – ezek fognak a következő évben gyümölcsöt hozni. Októbertől a földhöz közeli kétéves vesszőket el kell távolítani.
Botanikai szempontból nézve a banán, a datolya, a kivi, a paradicsom, a paprika és a tojásgyümölcs is bogyós gyümölcsnek számít? A bogyó olyan gyümölcs, ami zárt állapotban hullik le a növényről, és akkor sem nyílik ki, ha megérett.
Ha ellenálló fajok vásárlása mellett dönt, és a megfelelő gondoskodást nyújtja, a legjobb úton jár a sikeres bogyószüret felé. A kulcs a jó talaj, az elegendő tápanyag és a rendszeres öntözés.
A legjobb talaj a bogyós gyümölcsök számára
A bogyós gyümölcsök általában a laza, humuszban gazdag talajt kedvelik. Használjon a bogyós gyümölcsök igényeire szabott, magas minőségű táptalajokat az ültetéshez. Ezt követően öntözze meg alaposan! De vigyázzunk: győződjön meg arról, hogy nincsenek kitéve az átnedvesedés veszélyének! Az agyagos talaj komposzttal, levelekkel vagy homokkal dúsítható. A talaj pH-értéke ideálisan enyhén savas, valahol 5,5 és 6,0 közötti.
Az ideális tápanyagellátás
A növények csak akkor hozzák bőségesen édes gyümölcseiket, ha elegendő tápanyagot kapnak. Ahogy az első rügyek megjelennek, trágyázással segítheti a növekedést. Jó ötlet lassan oldódó trágyát használni azoknak, akik évente csak egyszer szeretnének trágyázni.
A bogyós gyümölcsöket termő bokrok alapos gondozást igényelnek szüret után is. Hogy segítő kezet nyújtson növényeinek, először is távolítsa el a bokor tövében növő gyomokat, majd lazítsa fel a talajt egy gereblyével és használjon bogyós gyümölcsökhöz való trágyát! Ezt követően borítsa a bokor alját szénából vagy szalmából készült mulccsal! A fő növekedési időszakban terítsen szalmát a földieper növényeire – ezzel megvédi a gyümölcsöket a kosztól és a rohadástól. A ribiszkére a következő vonatkozik: Mivel nagyon sekélyre növő gyökerei vannak, jobb, ha nem gereblyézzük túl mélyen!
Mikor szedhetők a bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök betakarítási ideje függ a kiválasztott fajtától (korai, kései, folytonérő stb), és attól, hogy mire szeretnénk felhasználni. Minél több fényt kap a növény, és minél többet várunk a betakarítással, annál édesebb és aromadúsabb lesz. Ha ezt szem előtt tartjuk, akkor a legjobb, ha a fogyasztásra szánt bogyós gyümölcsöket minél később szedjük, a lekvárnak és dzsemnek valót kicsivel a teljes érés előtt. A földieper gyakran már júniusban szedhető. A ribiszke egy kicsit később érik, június végétől augusztus elejéig szedhető. Júliustól vagy augusztus elejétől október közepéig a málna és a vadszeder szüretelhető.
Bogyós gyümölcstermők metszése: hogy tartsuk a bogyósokat gyümölcsöző hangulatban
Közvetlenül szüret után vagy tél elején az idősebb hajtásokat meg kell metszeni, hogy a fiatalabb hajtások megfelelően fejlődhessenek – hiszen azokon terem a gyümölcs. A három–négyéves ágakat visszametsszük, a fiatal, erős főhajtásokat pedig felkötözzük. A fiatal, de gyenge hajtásokat és a túl erős oldalhajtásokat eltávolítjuk. A málna és a vadszeder hajtásai egy évvel korábban indulnak növekedésnek; az eltávolított kétéves hajtásokat egészen a talajig vágjuk vissza szüret után.
A csigák különösen kedvelik a földiepret. Éjjel lepik el a vörös gyümölcsöket és egyéb zöldségeket, képesek a teljes termést tönkretenni. Speciális termékek segítenek a csigák távoltartásában. Az oltatlan mészből készült csigakerítés mellett számos granulátumot is talál kínálatunkban, amelyekkel felveheti a harcot a meztelencsigákkal.
Jellemző gombás betegség a mikoszferellás levélfoltosság, és a földieper diplokarponos levélfoltossága. Nagyjából 1–4 mm átmérőjű, nagy, kerek foltok jelennek meg a leveleken a szüret időszakában. A mikoszferellás levélfoltosság a vörös szélű fehér foltokról azonosítható. A diplokarponos levélfoltosság esetében a foltok vörösesbarna színűek. Minél súlyosabb a fertőzöttség, annál jobban összefolynak a foltok. Egy gombaölő, például használatra kész permet vagy koncentrátum formájában segíthet felvenni a betegséggel a küzdelmet.
A málnabogár fertőzés általános betegség, ami a nyári málnát sújtja. A bogarak főleg élelmet keresnek a növényen májusban, a téli hibernációjukat követően. Megtermékenyítés után a nőstény a málna virágaiba rakja petéit. A kikelt lárvák az érő gyümölcsből táplálkoznak, csökkentve a termésmennyiséget a fertőzött málnatőn.
A málna gyakori gombás megbetegedése a málnarozsda. Könnyen azonosítható a levél felső részén megjelenő zöldes-sárgás foltok alapján. A levél alsó részén ezek világos narancsszínűek, és idővel barnára, feketére váltanak. Ha a bokrok súlyosan fertőzöttek, a leveleit idő előtt elhullajtja a málna. Ebben az esetben gombás megbetegedések ellen használható szerekkel meg lehet állítani a terjedést és meg lehet akadályozni az újabb fertőzéseket.
Még több információ a kerti zöldség- és gyümölcstermesztésről