compo image
  1. COMPO
  2. Útmutatók
  3. Ötlet
  4. A kertből az asztalra
  5. Csodálatosan lágy: Répás-almás minitorta

Csodálatosan lágy: répás-almás minitorta

Pozsgás répák, roppanó almák és fahéj édes vaníliaízű vajkrémes mázzal: ezek a kis torták isteni ízűek és egészséges adag rostot tartalmaznak. Aranyos birka formában, vagy színes cukorszórással díszítve csodásan festenek a Húsvét témájú dohányzóasztalon. Receptünket követve ráadásul ezek a minitorták könnyen elkészíthetők.

compo image

Répás-almás minitorta

Hozzávalók

12 minitortához elegendő

A tésztához

  • 230 g liszt
  • 100 g barnacukor (a hozzávalók fotóján rejtve)
  • 50 g őrölt mandula
  • 80 g vaj
  • 1 tojás
  • 2 közepes méretű répa
  • 1 alma
  • 100 ml tej (vagy kicsit több, szükség szerint)
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál fahéj, vagy több, ízlés szerint
  • 1 csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 12-es muffinsütőforma

A mázhoz

  • 150 g lágy vaj
  • 450 g porcukor
  • 2–5 evőkanál tej
  • 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy őrölt vanília)

A dekorációhoz

  • A báránydíszítéshez: Fehér fondant és fekete vagy barna ételfesték
  • Boltban kapható dekoráció és cukorszórás ízlés szerint: répa, pillangó, csokitojás stb.
compo image

Répás-almás minitorta

Elkészítés

A tésztához

Mossa meg és pucolja meg a répákat, majd finom/közepes reszelőn reszelje le azokat. Mossa meg az almát, ha kell, meg is hámozhatja azokat, majd reszelje le, mint a répát. Olvassza fel a vajat.
Törje fel a tojást, és keverje fel egy nagy keverőtálban. Adja hozzá a cukrot, és alaposan keverje el. Adja hozzá a tejet és a vajat, jól dolgozza össze a keveréket.
A maradék száraz hozzávalót (liszt, sütőpor, őrölt mandula, fahéj, só) keverje össze egy tálban,  majd adja a keveréket a tojásos-vajas keverékhez. Dolgozza össze az egészet laza tésztává. Adjon hozzá még egy kis tejet, ha kell. Utolsó lépésként adja hozzá a reszelt répát és almát, majd alaposan keverje át újra az egészet.

Eljött az ideje annak, hogy a tészta a muffinformába kerüljön. Töltsön meg minden egyes lyukat 3/4-éig a muffinsütő formán, ha van olyanja.
Süsse 30–35 percig a sütőben 180 °C-on, alsó-felső sütéssel (légkeveréssel: 160 °C). A minitorták akkor vannak készen, ha a tetejük enyhén barnulni kezd. Vegye ki azokat a sütőből, hadd hűljenek ki.

A vajkrémes vaníliabevonathoz

A lágy vajat keverje el a porcukorral, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Adja hozzá a tejet és a vaníliakivonatot, majd jól keverje el az egészet. Ha a bevonat túl sűrű, adjon hozzá még tejet. Ha túl híg lett a máz, keverjen hozzá még porcukrot. A krémet most egyszerűen kenjük a minitortákra, vagy ha van habzsákunk, azzal is ráhalmozhatjuk.
Egy egyszerű, citromos vagy krémsajtos bevonat is nagyon finom alternatíva lehet.

A dekorációhoz

A bárányfejeket fondantból készítjük el. A szemeket fehér fondantból formáljuk meg. Előszőr gyúrjunk kis golyókat, majd óvatosan lapítsuk ki azokat. Fessük fel a pupillákat fekete ételfestékkel.
A fondant maradékát színezzük meg fekete ételfestékkel (vagy vegyunk eleve színezett fondantot). Ha a fondant ragacsossá válik, gyúrjon hozzá egy kis porcukrot.

Formázza dió nagyságú golyókra, ezekből lesz a bárányok feje, majd ezeknek a felső részét óvatosan lapítsa le. A füleket két kis golyóból formázzuk, amelyeket vékonyabbra lapítunk a széleken, és a fej oldalához erősítjük őket. A szemeket lágyan nyomja a helyükre. Végül csináljon fogpiszkálóval két orrlyukat.

Díszítési ötletek minitortákhoz

compo image
compo image
compo image
compo image

megosztás