Gyakori keresési kifejezések
Legyen Gála, Boskoop red vagy Jonagold – a saját kertünkben termett alma egyszerűen finomabb. Télen sok kerttulajdonosnál hegyekben áll az alma a pincében, arra várva, hogy készüljön belőle valami. Itt négy finom étel receptjét találja almából, és tippjeinket a megfelelő fajtákhoz.
Hogy jól induljanak a hideg téli reggelek, az almasorozatunkat egy felmelegítő, vitaminokban gazdag reggelivel kezdjük. Bár a ragyogó és színes nyári turmixokkal mindig frissen indult a nap, a meleg téli turmixok inkább a különféle teákon és finom fűszereken alapulnak.
Az almaturmix alapjához szüksége lesz 200 ml forrásban lévő Chai teára, vagy meleg tehén-, mag- vagy gabonatejre. A többi hozzávalót bele lehet tenni a mixerbe, és pürésíteni kell. Kell egy alma, kimagozva és darabokra vágva és – opcionálisan – fahéj, méz, és egy kis gyömbér a hosszan tartó, melengető érzésért. Adhat egy kis mazsolát, tört mandulát vagy egy kis marcipánt is a turmixhoz, ha szeretné. Miután mindent egységes péppé pürésített, adja hozzá a forró folyadékot a keverékhez, és leglassabb fokozaton keverje össze az egészet.
Elkészítés
Az almaszósszal ellentétben az almapürében nincs semmi cukor vagy édesítőszer. Az olyan almafajták, amelyek főzés közben adják ki édes aromájukat, a legjobbak egy ízletes almapüréhez. A While Braeburn, a Cox Orange vagy a Berlepsch felhasználásával narancsszínű pürét kapunk, míg a Golden Delicious vagy a Boskoop aranysárga színű lesz. Mi azt javasoljuk, hogy ne hámozza meg az almát főzés előtt, mivel a héj tartalmazza a legtöbb vitamint és a héj alatt található pektin biztosítja a püré sűrű állagát.
Miután az almát négy darabba vágta, vágja ki a csutkát és a magházat. Majd dobja az almadarabokat egy nagy edénybe, citromlével és egy kevés vízzel. Kezdő mennyiségnek kb. két kiló almához 200 ml vizet és 1–2 citrom levét javasoljuk. A télies aroma megteremtéséhez dobjon fahéjrudat vagy vaníliát az edénybe, mielőtt főzni kezdi az almát. Főzze az almát alacsony lángon, fedő alatt addig, amíg könnyedén szét nem tudja őket villával nyomni (nagyjából 20–30 perc).
Amint az almákat puhára főzte, vegye ki a vaníliát és a fahéjat az edényből, majd pürésítse a keveréket egy botmixerrel. Az almapüré ilyen állapotában nagyjából egy hétig tartható el hűtőben.
Tartósítás
Ha azt szeretné, hogy az almapüré tovább elálljon, tartósíthatja is. A tartósítás sikeressége elsősorban azon múlik, hogy az üvegek bacilusmentesek-e. Először is, az üvegek úgy lesznek sterilek, ha kifőzi őket egy lábas vízben, ami azt jelenti, hogy a püré tovább eláll bennük. Másodszor, melegítse fel az üveget az előtt is, hogy beletöltené a forró almakeveréket, hogy az üveg ne repedjen el a forróságtól. Ha csavaros befőttes üvegeket gyűjtött, lezárás után fordítsa őket fejjel lefelé addig, amíg a keverék ki nem hűl. Ezzel megöli a maradék baktériumot is. Amikor üvegbe kerül, csíramentes, vákuumosan lezárt állapotban, a püré legalább egy évig eláll. Az almapürét befőzőüvegbe, vagy csatos üvegbe is teheti, mivel abban rendszerint még tovább eláll a tartalmuk.
A sültalma nagy klasszikus a téli almareceptek között, és itt semmi sem szab gátat a kreativitásnak. Hogy az alma biztosan megőrizze a formáját és az aromáját főzés közben, a főzőalmák fajtái közül válasszon. A klasszikus német főzőalma a Boskoop, de a Cox Orange, a Berlepsch, az Elstar és a Jonagold is kiváló, ha sültalmát szeretnénk készíteni.
A magház eltávolításához almavájóra lesz szüksége, hogy a gyümölcs külső burka megmaradjon. Hogy elég töltelék jusson az almába, jó ötlet kivágni még pár szeletet az alma közepéről, miután a magházat eltávolította. A töltelék teljes egészében az Ön ízlésére van bízva. Kifejezetten népszerű alap az aprított mogyoró vagy mandula, de nyugodtan lehet bármilyen dió- és mogyorófélével kísérletezni. A mazsola, de még inkább a ribiszke nagyszerű gyümölcskomponens, az utóbbi kisebb, így könnyebb jól elosztani a töltelékben. A töltelék egyberagasztásához használhat mézet, szirupot, sárgabaracklekvárt is.
Hogy a sültalmának megadja a télies ízt, finomítsa a tölteléket fahéjjal, kardamommal vagy szegfűszeggel. Mi azt ajánljuk, hogy a kardamommal és a szegfűszeggel óvatosan bánjon, mivel ezeknek a fűszereknek nagyon intenzív az íze. Egy csepp rum vagy likőr szintén jót tehet, ha a töltelékhez keveri. Adhat hozzá kis nugát- vagy marcipándarabokat is, amikor az almát tölti, hogy még lédúsabb legyen az állaga.
A megtöltött almákat helyezze egy nyitott sütőedénybe, szórja meg őket vajdarabkákkal, és előmelegített sütőben süsse őket 200 °C-on 25 percig. A sütési idő jelentősen eltérhet az alma méretének függvényében, de alapszabály, hogy amikor elkészül, akkor az alma húsa könnyedén átszúrható egy villával.
Ínycsiklandó alma egy sajttekercsen? Önnek az ízletes alma chutney kell. Kezdetnek, a recepthez meg kell pucolni az almát, a magházat el kell távolítani, majd szeletelni kell és apróra vágni. Aztán vágjunk apróra 250 g hagymát, két gerezd fokhagymát, és tegyük őket egy lábasba az almakockákkal együtt. Ha szeretné, adhat hozzá egy kis gyömbért vagy chilit is. Ezt öntse fel 250 ml vörösborecettel, és adjon hozzá 350 g barnacukrot. A téli chutney ízesítéséhez a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió és ánizs keverékét ajánljuk. A mustármag, babérlevél és kakukkfű keverék szintén ízletes. A mazsola egzotikusan gyümölcsös érzetet kölcsönöz a chutney ízének, de csak a főzés vége előtt 15 perccel szabad hozzáadni, különben teljesen szétfő. A megfűszerezett chutney-t egy órán keresztül kell főzni közepes lángon, fedő alatt, időről időre megkeverve.
Ahogy azt az almapürénél is kifejtettük, a kész chutney-t forrón kell a steril üvegekbe önteni, közvetlenül a főzés végén.
Még több ízletes étel receptje, otthon termesztett gyümölcsökből és zöldségekből