Gyakori keresési kifejezések
Ez a gumós növény, amit sokszor laktató köretként tálalnak, eredetileg Dél-Amerikából származik, és a 16. században került be Európába. A burgonya a legnépszerűbb ételek körébe tartozik, pontosan azért, mert a gumóit számtalan módon el lehet készíteni. Áttekintést adunk a különböző fajtákról, és tippeket kap tőlünk arról, hogyan termesztheti azokat egyszerűen.
Hogyan működik
1
Egyes burgonyákat márciustól elő lehet csíráztatni. Ehhez egyszerűen helyezze a gumókat egy alátétre, és helyezze azt sötét helyre. A csírázás ideje a hőmérséklet emelkedésével csökken. Az ideális a 10–15 °C. Ezt követően a burgonyanövények laza, gyommentes földbe helyezhetők áprilistól kezdve a 3–6 hetes csíráztatást követően, amikor az idő már enyhe és száraz.
2
Ültetőzsinórral árkot alakíthatunk ki, amelybe 30 centiméterenként burgonyát ültethetünk. A növényeknek akkor lesz elég helyük kiteljesedni, ha a sorok között legalább 70 cm helyet hagyunk. Nedves körülmények között jobb a növényt megszárítani, hogy megelőzzük a betegségeket.
3
A növényeknek nem szabad megfagyniuk, ha már kihajtottak a talajból. Amint elérik a 15 centiméteres növekedési magasságot, a sorokra rá kell halmozni a sorok közt lévő földet. Ne hagyja, hogy a gumókat fény érje, hogy ne fejlődjenek ki a burgonyán szolaninban gazdag zöld részek. Ezzel biztosítja a bőséges termést is.
4
A kertészeti áruházakban már kapni speciális két rétegű cserepeket, melyekben a balkonokon is termeszthető burgonya. Az egyik cserépnek bemélyedései vannak, hogy könnyebb legyen kiszedni az érett gumókat. Ezt a cserepet a másik cserépbe helyezzük. Ha dézsába ültet, győződjön meg arról, hogy nem következik be átnedvesedés. Ezt úgy teheti meg, ha agyagdarabokat, vagy murvát tesz a cserépbe, és arra önti a termőföldet. Hasznos lehet a későbbiekben a föld felhalmozása is.
Nincs különösebb oka annak, hogy a burgonyafajták miért kaptak női neveket. Egyesek úgy gondolják, hogy ezeket a neveket más nyelvekből vették át, a burgonya nő nemű formája után. Egyesek szerint a termesztők a feleségükről vagy a lányaikról nevezték el a burgonyafajtákat.
René Wadas „növénydoktor”
A burgonya alkategóriákra osztható, aszerint, hogy korai, vagy kései betakarítású. A keményítő- és a fehérjetartalom határozza meg a főtt burgonya állagát. Sőt, a hús és a héj lehet sárga, vörös, ibolyaszín, kék vagy akár fekete is, az alakja pedig lehet kerek, tojásdad vagy ívelt, a fajtától függően. Általában a régebbi fajták az ízletesebbek. Összehasonlítottuk a legelterjedtebb fajtákat:
Puha | Főleg puha | Lisztes | |
---|---|---|---|
Korai burgonyafajták | „Sieglinde”, „Alexandra”, „Annabelle”, „Nicola”, „Princess”, „La Ratte” | „Catriona”, „Christa” | |
Normál burgonyafajták | „Ramona”, „Cilena”, „Annalena”, „Angeliter Tannenzapfen” | „Desiree”, „Quarta” | „Bintje”, „Adretta” |
Kései burgonyafajták | „Rosa Tannenzapfen”, „Linda” | „Agria”, „Laura” | „Ackersegen”, „Agria”, „Afra” |
Ezek a témák is érdekelhetik:
A burgonyához megfelelő termékek