Gyakori keresési kifejezések
Otthon termesztett zöldségek
A kertünkből származó friss zöldségek vitaminban gazdagok és egyszerűen finomak. De hogyan alakíthatok ki egy olyan konyhakertet, ami megfelelő a zöldségeknek? Ahogy sok más dolog esetében is, a kulcs a gondos tervezés. Első lépésként gondolja át a leendő konyhakert méretét és hogy hogyan szeretné azt ágyásokra osztani. Ha az alapokat eldöntötte, érdemes átgondolni, hogy milyen fajtákat szeretne a jövőben termelni és hogy azoknak mennyi hely kell. Amikor a zöldségeket kiválasztja, a termesztési és érési viselkedésük a legfőbb megfontolási szempontok. A következő trükkök segíthetnek abban, hogy átálljon saját zöldségeinek termesztésére. A legjobb rész? A jutalom a bőséges termés.
Mindegyiket a maga ütemében
Általánosságban kijelenthető, hogy megkülönböztetünk lassan növő főnövényeket, amelyeket először kell elültetni, illetve vannak korai vagy a kései növények, melyeknek sokkal rövidebb a növekedési idejük. A főnövények közé tartozik a paradicsom, a krumpli, a répa, az uborka és a hagyma. A spenót, a saláta és a retek megfelelő korai zöldségek, a salátagalambbegy, a karfiol, a karalábé és a fodros kel jó kései zöldségek.
Itt olvashat a jó szomszédokról!
Madarat tolláról, tartja a mondás. De ez nem feltétlenül igaz a növényekre. A talaj tápanyagtartalmát sokkal jobban ki tudjuk használni, ha egymástól eltérő tápanyagigényű növényeket keverünk. Ültessen közepes tápanyagigényű növényeket, a magas és az alacsony tápanyagigényűeket pedig ültesse egybe.
Alacsony tápanyagfelvételű növények: Törpe zöldbab, saláta, salátagalambbegy, retek, spenót, hagyma
Közepes tápanyagfelvételű növények: Cikória, karalábé, póréhagyma, mángold, répa, paprika, futó zöldbab
Magas tápanyagfelvételű növények: Minden nagy káposztafajta, sütőtök, rebarbara, uborka, burgonya, paradicsom, cukkini
Kompatibilis fajták |
---|
Paradicsom és uborka |
Paradicsom és borsó |
Saláta, bab, káposzta és répa |
Répa, hagyma és póréhagyma |
Paradicsom és póréhagyma |
Elválasztandó fajták |
---|
Bab, borsó és hagyma |
Uborka, káposzta, bab és saláta |
Paradicsom, borsó, káposzta és spenót |
Káposzta és hagyma |
Paradicsom és burgonya |
Amint előkészítette a zöldségeskertjét, hamarosan az első betakarítás is eljön, ha megfelelően gondoskodik növényeiről. A legtöbb zöldségfajtának nem kell semmi több, mint következetesen nedves talaj, jól lélegző föld és kiegyensúlyozott tápanyagellátás az egészséges, erős növekedéshez. A kapálás, az öntözés és a trágyázás teszi ki az általános növényápolás jelentős részét. Az utóbbi kifejezetten fontos a növények egészséges fejlődésének szempontjából. Mivel a növekvő zöldségek rengeteg tápanyagot vonnak el a talajból, a növényekre szabott trágyák segítségével kiegyensúlyozott tápanyagellátást kell biztosítani növényei számára.
Ezek a témák is érdekelhetik
A saját maga által termesztett zöldségekhez használható termékek